ARAÇ DEĞER KAYBI TAZMİNATI

TRAFİK KAZASI SONUCU OLUŞAN ARAÇ DEĞER KAYBI TAZMİNATI

Araç Değer Kaybı Tazminatı, trafik kazası sonucu araçta meydana gelen kaza öncesi ve sonrası rayiç fiyat farkının tazmin edilmesine yarayan bir tazminat türüdür. Bu tazminat, Karayolları Trafik Kanunu uyarınca yaptırılması zorunlu olan Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortası (ZMMS) tarafından karşılanmaktadır.

Halk arasında bilinen adıyla Trafik Sigortası poliçelerinde değer kaybı için teminat limiti bulunması zorunludur. Teminat limiti araç ve kaza başı olarak her yıl güncellenmekte olup 2024 yılı itibariyle araç başı 200.000 TL’dir. Bu bağlamda meydana gelen kaza sonrası sigorta dosyasının kapanması akabinde sigorta şirketine başvuruda bulunularak değer kaybı bedeli tahsil edilmektedir.

1 – Araç Değer Kaybı Bedelinin / Tazminatının Tahsili:

  • Meydana gelen trafik kazası sonrası, kusur oranınız %100 değilse; aracınızı yetkili veya özel servise götürerek sigorta dosyası açılır.
  • Aracınızda meydana gelen hasarın tespiti maksadıyla sigorta şirketi tarafından eksper ataması yapılır. Yapılan bu eksper ataması ile beraber araçtaki maddi hasar ve işçilik bedelleri tespit edilir ve eksper raporu hazırlanır.
  • Eksper raporunun sigorta şirketi tarafından onaylanmasıyla beraber servise ve mağdur tarafa ödemeler yapılarak dosya kapatılır.
  • Dosya kapatıldıktan sonra ise tarafımızca işlemlere başlanmaktadır. Tarafınızca noterde tanzim edilen vekaletname ile birlikte sigorta şirketine yazılı başvuruda bulunularak 15 gün içerisinde değer kaybı bedelinin ödenmesi talep edilir.
  • Sigorta şirketi tarafından 15 gün içerisinde ödeme yapılmaması ya da eksik ödeme yapılması durumunda Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuru yapılır.
  • Sigorta Tahkim Komisyonu tarafından dosyaya hakem ataması yapılır. Hakem, dosyayı inceler ve değer kaybı hesaplaması hususunda bilirkişi ataması yapar.
  • Bilirkişi gerçek değer kaybı bedelini tespit eder ve bilirkişi raporu taraflara tebliğ edilir. Rapora karşı beyanda bulunularak dosya karara çıkarılır. Sigorta Tahkim Komisyonu tarafından uyuşmazlıkla ilgili karar verilir.
  • Sigorta Tahkim Komisyonu kararı doğrultusunda belirlenen değer kaybı bedeli tahsil edilir ve Müvekkillerimizin bildirdiği banka hesabına gönderilir.

2 – Araç Değer Kaybı Bedelinin / Tazminatının Tahsil Süresi:

Sigorta Şirketine başvuru dava şartı olduğu için ilk olarak başvuru yapılması zorunludur. Bu süreç 15 gün sürmektedir. Sigorta Tahkim Komisyonu süreci ise ortalama 4-6 ay sürmektedir.

Özetle; trafik kazasından kaynaklanan değer kaybı bedelinin tahsili süreci en geç 5-7 aylık bir süreçte tamamlanmaktadır.

3 – Araç Değer Kaybı Bedelinin / Tazminatının Tahsilinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar:

  • Değer kaybı taleplerinde hak düşürücü süre kaza tarihinden itibaren 2 yıldır.
  • Değer kaybı bedelinin alınabilmesi için aracınızın kazadan önce pert veya ağır hasar kaydının bulunmaması gerekmektedir.
  • Aynı yerden daha önce kazası olan araçlarda değer kaybı oluşmamaktadır.
  • Araç yaşı ve kilometresi tazminat tutarının belirlenmesi açısından önemlidir. Fakat değer kaybı bedeli tayininde araç yaş ve kilometre sınırı bulunmamaktadır.
  • Sigorta şirketi ve Sigorta Tahkim Komisyonu vasıtasıyla tahsil edilen değer kaybı bedelleri tramere işlenmemektedir.
  • Kazadan sonra satışı gerçekleştirilen araçlarda değer kaybı talep hakkı kaza tarihindeki ruhsat sahibine ait olup aracın daha sonradan satışı değer kaybı talep etmemize engel değildir.

4 – Araç Değer Kaybı Bedelinin / Tazminatının Tahsilinde Avukat Faktörü:

Araç trafik kazası ve sonrası süreçlerde kaza tespit tutanakları, eksper raporları gibi tüm hususlar teknik bilgi ve uzmanlık gerektirmektedir ve yapılacak hatalı işlemlerden dolayı hak mahrumiyeti veya maddi kayıplarla karşılaşılması ciddi bir risktir.

Ülkemizde yasal bir statüye sahip olmayan hasar danışmanlık firmaları kaza sonrası çeşitli yollarla elde ettikleri mağdur veya sigortalı numaralarını arayarak vekaletlerini istemektedir. Yasal bir statüsü bulunmaması nedeniyle hasar danışmanlık şirketleri tarafından yapılan işlemlerde kaza geçiren taraf hem alacağını alamamakta hem de muhatap bulamamaktadır. Bu nedenle bir avukata vekalet verilmesi her zaman daha sağlıklı olacaktır.

Sarıbaş & Akbaba Hukuk ve Danışmanlık olarak Adli Trafik Bilirkişiliği Eğitimini tamamlamış Av. Bilal AKBABA kontrolünde bu süreçler yürütülmektedir. 2019 yılından bugüne kadar tamamlanmış bine yakın dosya ile büyük bir tecrübe ve müvekkil memnuniyeti söz konusudur.

Profesyonel ve etkin bir hukuki hizmet için yaşadığınız kaza sonrası Sarıbaş ve Akbaba Hukuk ve Danışmanlık ile iletişime geçmeniz halinde tüm bu süreçler sizin adınıza takip edilerek gerek filo gerekse şahsi aracınıza ait değer kaybı dosyaları en iyi şekilde neticelendirilir ve tahsil edilir.

Yıl: 2024

Uygulama: Araç Değer Kaybı Tazminatı

Avukatlar: Bilal Akbaba

İletişim: info@saribasakbaba.av.tr

Web site: saribasakbaba.av.tr