KONUTLARIN TURİZM AMAÇLI KİRALANMASI
– AİRBNB TÜRÜ KİRALAMA FAALİYETLERİ –
Konutların Turizm Amaçlı Kiralanması : Kural olarak, bir taşınmazın kiraya verilmesi sırasında uygulanacak olan hükümler Türk Borçlar Kanunu hükümleridir. Ancak, 02/11/2023 tarihli, 7464 sayılı “KONUTLARIN TURİZM AMAÇLI KİRALANMASINA ve BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN” uyarınca konutların tek seferde 100 günden az süreli turizm amaçlı kiralanmasında belirli özel hükümler getirilmiştir.
Yapılan yeni düzenlemenin önem arz ettiği husus piyasada AİRBNB gibi platformlar aracılığıyla yapılan kısa süreli kiralamaların kayıt alınmasıdır. Yapılan düzenlemeler uyarınca, AİRBNB gibi platformlar aracılığıyla yapılan olan kısa süreli ve turizm amaçlı kiralamalarda Kanun’da anılan şartların yerine getirilmesi gerekecektir.
Kanun Kapsamı
İlgili kanunun amacı, konutların gerçek ve tüzel kişilere turizm amaçlı kiralanmasına ilişkin hususları düzenlemektir. Kanunun kapsamına ise yalnızca tek seferde 100 güne kadar yapılan kiralamalar girmekte olup, 100 günden fazla süreli kiralamalar ise kapsam dışında olarak anılmaktadır.
İzin Belgesi
Konutların turizm amaçlı kiralanması için izin belgesi alınması zorunludur. İzin belgesi olmaksızın faaliyette bulunulması sonraki başlığımızda sayılan yaptırımların uygulanmasına neden olabilecektir.
İzin belgeleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı veya Valilikler tarafından verilmektedir. Yapılan izin başvuruları 3 ay içerisinde sonuçlandırılacaktır.
İzin belgesi için konutun bulunduğu binanın tüm kat malikleri tarafından oy birliği ile alınan kararın ibrazı zorunludur. Eğer ilgili konut bir site içerisinde yer almakta ise, yalnızca konutun bulunduğu binadaki kat maliklerinin onayı yeterli olup, tüm sitedeki kat maliklerinden onay aranmamaktadır. Ayrıca, site şeklindeki yerleşim yerlerinde izin belgesi site yönetimine iletilecektir.
Üçten fazla bağımsız bölümden oluşan binalarda ise en fazla %25’i için aynı kiraya veren için izin belgesi düzenlenmekte olup, eğer aynı binada 5’ten fazla bağımsız bölüm var ise ekstra şartlar aranmaktadır.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca belirlenecek olan plaket, ilgili konutun girişine asılacaktır.
İzin Belgesi Alacak Kişiler
İzin belgesi alma yükümlülüğü kiraya verene aittir. Kiraya veren ise, konutun mülkiyetine sahip olan maliki, konut üzerinde intifa hakkı sahibi kişiyi, konut üzerinde üst hakkı sahibi olan kişiyi ifade etmektedir. Bu kapsamda, kural olarak kiralanan bir taşınmaz üzerinden kiracı tarafından faaliyette bulunulması mümkün değildir. Ancak, 1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu uyarınca (A) grubu seyahat acenteleri aracılığıyla yapılabilmektedir.
Yasak İşlemler
İzin belgesi sahibi kişilerden turizm amaçlı kiralanan konutların kullanıcı kişiler tarafından veya kendi adına mesken olarak kiralanan konutların kiracısı tarafından turizm amaçlı üçüncü kişilere kiralanması yasaklanmıştır.
Kimlik Bildirim Yükümlülüğü
Turizm amaçlı kiralama izin belgesi sahibi olan kişiler, konutlarını kiraladıkları kullanıcılara ilişkin olarak 1774 sayılı Kimlik Bildirme Kanunu uyarınca kimlik bildirme yükümlülüğüne sahiptir. Bu kapsamda, konutlarını turizm amaçlı kiralayan kişiler, kullanıcıların kimliklerin tespit ederek bunları bildirmekle yükümlüdürler.
İdari Yaptırımlar
İzinsiz kiralama faaliyetinde bulunulması halinde Kanun’da bazı idari yaptırımlar öngörülmüştür.
– İzin belgesi olmadan turizm amaçlı kiralanan konutları kiraya verenlere, kiralama yapılan her bir konut için 100.000-TL,
– İzin belgesi için süre verilmesine rağmen izin belgesi olmadan turizm amaçlı kiralanan konutları kiraya vermeye devam eden kişilere, kiralama yapılan her bir konut için 500.000-TL,
– İzin belgesi sahibinden kiralanan turizm amaçlı konutu üçüncü kişilere kiraya verenlere, her bir sözleşme için 100.000-TL,
– Kendi adına mesken olarak kiraladığı konutu turizm amaçlı kiraya verenlere, her bir sözleşme için 100.000-TL,
– İzin belgesi olmayan konutların turizm amaçlı kiralanmasına aracılık edenlere her bir sözleşme için 100.000-TL,
– Verilen ikinci ek süreye rağmen faaliyetlerine devam eden kişiler hakkında 1.000.000-TL.
Yürürlük Tarihi
Kanunun yürürlük tarihi olarak 01/01/2024 belirtilmiştir. 01/01/2024’ten sonra yapılacak tüm faaliyetlerde işbu hükümler uygulama alanı bulacak olup, tüm faaliyetler bu çerçevede gerçekleştirilecektir.
Turizm amaçlı konutlarını kiraya verme faaliyetinde bulunmak isteyen kişilere, gerekli izinlerin alınması, başvuru süreçlerinin yürütülmesi ve sonuçlandırılması başta olmak üzere her türlü hizmet ofisimiz tarafından verilmektedir.
Av. Mehmet Said SARIBAŞ
info@saribasakbaba.av.tr